BETOGING TEGEN MONARCHIE ONTAARDT IN RELLETJES

AMSTERDAM, 26 mei 2001 (Ravage) - Een swingend protest tegen het aanstaande "gruwelijke huwelijk" van Alexander en Maxima is zaterdagmiddag volkomen uit de hand gelopen.

Nadat een peloton van de Oranje Orde een groep van naar schatting 80 demonstranten de pas afsneed ter hoogte van het Leidseplein, sloeg de vlam in de pan. Na felle gevechten, waarbij drie betogers niet gewond raakten en de ME-bus flinke schade opliep, trok de Oranje Orde zich terug. Hierna keerde de rust weder. De antimonarchistische betogers verzamelden zich rond de klok van vijf uur op straat voor de voormalige filmacademie aan de Overtoom in Amsterdam. Ze wilden een repetitie houden voor een streetrave tegen het koningshuis, die op 02-02-02 voor het eggie plaats zal moeten vinden. De betogers droegen spandoeken en protestborden met teksten die er niet om liegen: "Ruim de Paleizen", "Bea uit de Bijstand" en "Oranje Onder" waren de opvallendste leuzen. Vanaf een mobiel podium werd opzwepende fraaie muziek geproduceerd door een sambaband.

Nadat de betogers, die van zins waren op te trekken naar het paleis op de Dam, bij het Leidseplein aankwamen trad een in oranje kledij gestoken ME-peloton op. De ME-bus was voor de gelegenheid versierd met een enorme oranje strik en een kroon. De ME'ers, die zichzelf de "Oranje Orde" noemde, droegen schilden met het provocerende opschrift "Hulde aan het bruidspaar" en oranje knuppels.

Vanaf het moment dat de opruiende klanken van het nummer "Maxima Zorgamereetja" (een nieuw Wilhelmus dat eerder die middag live werd gepresenteerd in OT301) uit de luidsprekers schalden, bestormden de demonstranten de oranje-linie. Wat volgde was een betoverend schouwspel, waarbij matpartijen en rookbommen niet ontbraken. Na diverse scharges, die steevast gevolgd werden door een regen van stenen, trok de Oranje Orde zich wijselijk terug. Het talrijke publiek dat de terrasjes bevolkte wist niet wat het nu weer meemaakte.

De generale repetitie van de Gruwelijk Huwelijks Rave vormde de afsluiting van de druk bezochte actiefestatie "Oranje Onder" die door de Vrije Zone in samenwerking met Comodo werd georganiseerd. Er werden die middag vanuit de 160 bezoekers vele leuke voorstellen van de hand gedaan die het einde van de monarchie dienen te bespoedigen.

Uiteindelijk kwam het erop neer dat de gastsprekers van het slotdebat, behorend tot de antimonarchistische organisaties Comodo, Maxipa Nee!, Nieuw Republikeins Genootschap en de Jonge Socialisten, opnieuw bij elkaar gaan zitten met als doel een platform op te richten. Dit platform zal vervolgens met actievoorstellen, onder meer voor 02-02-02.

Meer over het verloop van de discussie en de bijzondere middag lees je in de volgende editie van Ravage die op vrijdag 8 juni verschijnt.

Bekijk wat foto's op de site van fotograaf Thomas Schlijper