Parool, 23 januari 2002

 

Máxima's pater Rafael Braun dikke vrienden met de junta

 

(Van onze verslaggevers)

 

AMSTERDAM - Pater Rafael Braun, de huisvriend van de familie Zorreguieta, die tijdens het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima een gebed uitspreekt, zou een bewonderaar zijn geweest van de Argentijnse dictator Videla. Dat meldt het weekblad Vrij Nederland vandaag.

 

Máxima noemde de priester afgelopen vrijdag een bijzondere en inspirerende man. Uit artikelen die de 'padre' in de jaren zeventig en tachtig publiceerde blijkt volgens VN dat hij niets moest hebben van de tegenstanders van de militaire junta. Hij beschouwde dictator Videla als een 'morele autoriteit' die opkwam voor de 'Argentijnse beschaving'.

Jan Thielen, auteur van het stuk, heeft Braun in Argentinië gesproken. Tegen hem zou de priester hebben gezegd dat het 'onvermijdelijk' is om te folteren 'bij het bestrijden van de subversie'. In maart 1978 trok hij van leer tegen de Franse kardinaal Marty, die geprotesteerd had tegen de ontvoering van enkele Franse nonnen.

In het blad Criterio was nog wel eens wat kritiek te lezen op de junta. Toen Braun er de leiding kreeg werd het een volgzaam tijdschrift. Oud-dictator Videla prees Braun in een brief die in het blad werd gepubliceerd om de 'getrouwe wijze' waarop hij de werkelijkheid van Argentinië wist te interpreteren. In Argentinië kijkt niemand op van de rol van Braun. Ook al verdwenen dertig priesters en werd een bisschop vermoord in de vuile oorlog, toch steunde de katholieke kerk de junta.

Eerder nuanceerde Thielen het beeld over Braun. In zijn biografie over Zorreguieta schrijft hij dat Braun 'meer dan eens publiekelijk een kritische stem heeft laten horen over schendingen van de mensenrechten'.

De SP vindt dat Braun op het huwelijk weg moet blijven en heeft Kamervragen gesteld. De partij wil ook weten waarom Kok niet heeft gereageerd op een verzoek om een gesprek over de huwelijksgasten.