Koninklijk Huwelijk 2001: Pa Zorreguieta zal er niet bij zijn -

WIJ WEL


Toegegeven: de aankondiging van het huwelijk was een perfect geregisseerde show. Misselijkmakende oranjegekte, idioten met vlaggetjes en oranje hoeden, journalisten die kwijlend aan de voeten van het koninklijk paar liggen, politici die met tranen in de ogen het Koninklijk Huis bejubelen, nationalistisch gebral van voorzitters van Oranjeverenigingen....alles was tot in de puntjes geregeld.
Kok, Beatrix en van der Stoel hebben het slim voor elkaar gekregen.

Wat COMODO betreft was de zaak Zorreguieta altijd al een zijspoor. Het Koninklijk Huis gaat al zo lang om met dictators, fascisten en 'bevriende' staatshoofden die de mensenrechten met voeten treden (zie bv. punt 2 van deze nieuwsbrief). COMODO gaat daarom onverdroten voort met haar strijd voor de volledige afschaffing van de Nederlandse monarchie en de ontbinding van het Koningshuis.

Het huwelijk tussen Willem Alexander en Máxima Zorreguieta zal waarschijnlijk in januari 2002 plaatsvinden. COMODO zal zorgen voor een krachtig anti-monarchistisch geluid.
De volgende oproep is onlangs verspreid door COMODO.

>>> Kom naar het aanstaande koninklijke huwelijk!! Koninklijk huwelijk = verzet!

Verspreid graag breed!!

Comité Mars Op De Oranjes (COMODO) is een groot feest van verzet en anarchie aan het plannen op de huwelijksdag van Willem Alexander met Maxima. Als het Nederlandse koningshuis, het parlement, de politie en inlichtingendiensten zich voorbereiden op het huwelijk moeten wij dat ook doen. Het zal een dag worden vol acties en mogelijkheden: dus sluit je aan en kom op de huwelijksdag naar de stad waar het huwelijk gesloten zal worden. Ben je geïnteresseerd om te helpen voorbereiden: stuur dan een email naar: comodo@squat.net.
De exacte datum en plaats zullen waarschijnlijk snel aangekondigd worden. Wij houden de situatie goed in de gaten, dus zorg dat je in contact met onze website blijft : http://squat.net/beakomt.

-Wat achtergrond bij het huwelijk-

In de Nederlandse kranten en tijdschriften gaat de al maanden lopende discussie vooral over de vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, die onderminister van landbouw geweest is in de Videla-junta in Argentinië en woordvoerder voor de grote boeren en landbezittersorganisatie aldaar. Vragen als "Zou het wel goed zijn als een dergelijk persoon het huwelijk van zijn dochter met 'onze' prins bij zou wonen?" Of: "Zou hij niet een griepje moeten hebben op die dag?". En het meest progressieve: "Zou zij niet openlijk afstand moeten nemen van de junta voordat zij prinses der Nederlanden zou kunnen worden?"
Voor ons, als anarchistes/n, zijn de vragen natuurlijk anders: "Moet er wel een koninklijke familie zijn?" en "Toont de beroering rond dit huwelijk niet precies aan wat er mis is met een instituut als de monarchie?" Het Nederlandse koningshuis is berucht om de contacten met "foute" regimes en dictators door de geschiedenis heen. Dit contact met een voormalige juntaleider is dus niets nieuws voor ons. Een instituut als de monarchie is een uiting hoe de kapitalistische wereld werkt, niets is democratisch, alleen 'brood en spelen' voor 'normale mensen'. Geef ons elk jaar koninginnedag, een wuivende koningin en mensen zullen gelukkig zijn? We kunnen achterhaalde instituten zoals de monarchie niet accepteren. Dat is de reden waarom wij ook dit koninklijke huwelijk niet accepteren. Er is geen rechtvaardiging van het bestaan van een rijke elite die boven de wet staat, die hiërarchische structuren consolideert, nationalisme stimuleert en dieren martelt.
We willen de monarchie radicaal afschaffen. De tijd lijkt er nu rijp voor.

-Het Nederlandse koningshuis: wat achtergrondinformatie-

Laten we weer eens beginnen met Bernhard, de grootvader van Willem Alexander. Hij was jarenlang lid van de Duitse nazipartij, nam steekpenningen aan van vliegtuigbouwer Lockheed, is bekend als jager op welhaast elk levend dier en nog veel meer. Andere leden van het koningshuis hebben dezelfde 'slechte' smaak wat betreft vrienden en contacten. Zo ging bijvoorbeeld koningin Beatrix vorig jaar winter toch met wintersport naar Oostenrijk, ondanks de boycot van Oostenrijk op dat moment door de Europese Gemeenschap vanwege de deelname aan de partij van fascist Jorg Haider in de regering.
Er is natuurlijk een heleboel meer te vertellen over het koningshuis. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis ervan? Stuur ons een e-mail : comodo@squat.net of kijk op de website http://squat.net/beakomt.

-COMODO-

Onze groep, Comité Mars Op De Oranjes (COMODO), is vorig jaar ontstaan toen aangekondigd werd dat Koningin Beatrix op koninginnedag Leiden zou bezoeken waarbij een hoop repressieve maatregelen tegen de bewoners/sters van Leiden werden genomen om dat bezoek 'in goede banen te leiden'. We organiseerden een actiedag met een publiek tribunaal tegen het koningshuis in Leiden (en hadden een heleboel lol erbij!).
Voor het manifest (in Nederlands en Engels) van COMODO: zie de website http://squat.net/beakomt.
Tevens is de mogelijkheid je aan te melden voor de mailinglijst. Ook komt binnenkort de 3e nieuwsbrief uit.