Prins Bernhard met luchtweg-infectiein hospitaal Kenia

3 oktober 2001

 

NAIROBI (Kenia) - Prins Bernhard is met een infectie aan zijn luchtwegen opgenomen in een ziekenhuis in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De 90-jarige prins was op weg naar Zuid Afrika waar hij morgen samen met Nelson Mandela en de Zuid-Afrikaanse zakenman, en vriend van de prins, Anton Rupert het begin van de grootste internationale olifantenverhuizing ooit mee zou maken.

Op weg naar Afrika kreeg de prins last van zijn luchtwegen. Daarop werd na overleg met zijn artsen besloten de prins tijdens een tussenstop in Nairobi op te nemen en hem antibiotica toe te dienen.

Volgens hoofddirecteur E. Brouwers van de Rijksvoorlichtingsdienst bekijken de Keniaanse artsen hoe de prins op de medicijnen reageert. Dan wordt in overleg met de de Nederlandse artsen van de prins bekeken of hij verder mag vliegen en alsnog de verhuizing van de eerste zeven olifanten kan bijwonen.

Prins Bernhard kampt al jarenlang met problemen aan zijn luchtwegen. De afgelopen jaren is hij hieraan meerdere keren geopereerd. Ook heeft hij enige tijd een gaatje in zijn luchtpijp gehad, omdat eerder gevormd littekenweefsel hem het ademen bemoeilijkte.

De prins is samen met de schatrijke Rupert een van de oprichters en drijvende krachten van de Peace Parks Foundation, een organisatie die zich inzet voor het stichten van grensoverschrijdende natuurparken.

De Peace Parks Foundation heeft zich ingezet voor de grote olifantenverplaatsing van het Krugerpark naar Mozambique. De overplaatsing van de olifanten is belangrijk omdat er in het Krugerpark teveel olifanten zijn. En nu ze voor het eerst op grote schaal naar andere plekken worden gebracht, hoeven de dieren niet te worden afgeschoten. Morgen wordt begonnen met verhuizing de eerste zeven, daarna volgen nog bijna duizend olifanten. De 3400 gulden die dat per olifant kost, wordt onder andere betaald door Rupert.

Met de olifantenverplaatsing zetten Zuid Afrika, Zimbabwe en Mozambique een nieuwe stap in de plannen om drie grote wildparken samen te voegen. Het wereldberoemde Krugerpark in Zuid-Afrika, het Mozambikaanse Gazapark en het Zimbabwaanse Gonarezhoupark worden samen ongeveer net zo groot als Nederland.

© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.