Amsterdam, vrijdag 7 december 2001

 

Nep-Máxima en Alexander doen oproep tegen het huwelijk

 

(Van een verslaggeefster)

AMSTERDAM - Terwijl zo'n honderd koningsgezinden in de rij stonden voor de populaire tentoonstelling Ja, Ik wil - over koninklijke huwelijken -, kwamen 'Willem-Alexander' en 'Máxima' gistermiddag even langs bij de Nieuwe Kerk. Niet het echte koppel; maar het rode mantelpakje van de activiste was nauwelijks te onderscheiden van dat van de prinses in spe.

Met deze 'bliksemactie' wilde actiecomité Het Witte Plein vrijwilligers werven. Het groepje van zo'n tien republikeinen, anarchisten en anti-monarchisten stak schril af tegen de aanhangers van het koningshuis, die slechts hun wenkbrauwen fronsden.

Of de folders Ja, ik wil dat andermans verloofde net zo snel genaturaliseerd wordt als die van mij, aansloegen bij de wachtenden? De meeste verdwenen na een vluchtige blik snel in handtas of binnenzak.

Actievoerend raadslid van Amsterdam Anders/De Groenen, René Danen, meende dat de folders goed aftrek vonden. ''Waarschijnlijk is dit niet het publiek dat zich vrijwillig bij de club zal aanmelden, maar er is in elk geval weer aandacht voor 2 februari.'' Niet alleen de dag van het huwelijk, maar zeker ook van de manifestatie ertégen.

Die manifestatie - waarvoor het Spui omgedoopt wordt tot Het Witte Plein - moet volgens Alex van Veen (mede-organisator en hoofdredacteur van actieblad Ravage) meer bezoekers trekken dan het officiële feest op de Dam. ''Er komen bekende cabaretiers, muzikanten en schrijvers,'' verzekert hij. Over welke beroemdheden dan ten tonele verschijnen, doet hij geen mededelingen.

Actiecomité Het Witte Plein stelt zichzelf tot doel een ander geluid te verkondigen tijdens de trouwerij. Het probleem is alleen dat er nogal wat verschillende geluiden binnen het comité te horen zijn. De clubs zijn niet allemaal anti-huwelijk of anti-monarchistisch. Daarnaast verschillen de actiemethoden. ''Het Nieuw Republikeins Genootschap is een eliteclub. Daar houden ze niet van demonstreren,'' verklaart Van Veen. De manifestatie op het Spui biedt de oplossing: er kan worden betoogd en er is ruimte voor een 'rustige politieke discussie.'

Nadat een paar Franse toeristen met 'Willem-Alexander' en 'Máxima' op de foto waren gezet, vertrok het tiental na een half uurtje. Een 'beveiligingsman' meldt dat 'Máxima nog een tentamen heeft'.

Copyright: Het Parool