Woensdag 19 april
Persbericht van COMODO-afdeling Leiden
Politie arresteert COMODO activist

Met nog anderhalve week te gaan tot de "Mars op de Oranjes" is de criminalisering van Comité Mars op de Oranjes een nieuwe fase ingegaan. Na weken lang hetzerige artikelen in de media, en lokale politici die middels een 'noodverordening' Leiden willen veranderen in een 'sperrgebied' is vandaag iemand gearresteerd terwijl hij flyers uitdeelde in de buurt van Leiden CS.
De fraai vormgegeven flyers lijken op het eerste gezicht op NS-treinkaartjes maar zelfs een slechtziend oog ziet onmiddellijk dat het een creatief vormgegeven flyer betreft, waarin wordt opgeroepen wordt tot "anti nationalistische actiedagen tegen het kapitalisme". COMODO-afdeling Leiden kan deze arrestatie niet anders uitleggen dan een nieuwe stap in de criminalisering van anti-kapitalistisch verzet in het algemeen en COMODO in het bijzonder.
De arrestant weigert om principieële redenen z'n naam aan de politie bekend te maken en is binnen drie uur in verzekering gesteld. Dit betekent dat hij sowieso enkele dagen kan worden vastgehouden. Hij wordt verdacht van 'valsheid in geschrifte (art.225) en 'oplichting (art. 320).
COMODO-advocate Marieke Lindthout zal de arrestant vanmiddag proberen te bezoeken.
Het politieonderzoek wordt geleid door rechercheur Arno Jantze. Dat Arno Jantze het onderzoek leidt verbaast COMODO allerminst daar ook hij het was die al weken probeert informanten te werven onder EuroDusnie-sympathisanten.

COMODO vindt de arrestatie een schandalige actie waarmee eens temeer duidelijk wordt dat de Nederlandse 'democratie' in rap tempo de contouren aanneemt van een politiestaat waarin alleen plaats is voor rijke lui en brave aan TV verslaafde loonslaven.
Niet COMODO, maar het overijverige en intolerante politie apparaat is een gevaar voor de democratie.

Wij eisen dan ook dat de arrestant onmiddellijk wordt vrijgelaten en dat de politie stopt met het criminaliseren van actievoerders en zich richt op waarvoor het is opgericht: het vangen van boeven.
Om deze eis kracht bij te zetten is er al vandaag opgeroepen tot een solidariteitsdemonstratie. Deze vindt plaats om 21:30 en vertrekt vanuit het EuroDusnie-gebouw in het centrum van de stad (Koppenhinksteeg/Hooglandsekerkgracht).


advocate Marieke Lindthout

terug naar de 29 april pagina