Verslag lawaaidemonstratie tegen Beatrix en Sezer in Leiden, 5 april 2001-

In de vroege ochtend van 5 april bezocht president Sezer van Turkije Leiden, op uitnodiging van Beatrix. De organisatie "De Fabel van de Illegaal" had een lawaaidemonstratie georganiseerd, en hier zelfs toestemming voor gekregen van de Leidse politie. Lees deze tekst voor de achtergrond van de demonstratie.

Het is al langer dan vandaag bekend dat het Nederlandse Koningshuis er geen enkel probleem van maakt vriendschappelijke en zelfs persoonlijke relaties te onderhouden met louche types, dictatoriale regimes en buitenlandse staatshoofden die lak hebben aan mensenrechten. Het bezoek van Sezer, op uitnodiging van Beatrix, was hier weer een voorbeeld van. De lawaaidemonstratie werd dan ook volledig ondersteund door het Comite Mars op de Oranjes.

Beatrix, en de even later arriverende Sezer, werden op donderdagochtend getracteerd op een enorm lawaaiconcert, geproduceerd met ratels, gastoeters, olievaten, fluitjes en trommels. Ongeveer zestig mensen, onder wie veel Iraakse Koerden, hadden postgevat op het Rapenburg tegenover het oude Academiegebouw. In de lokale pers was de volgende dag te lezen dat het programma in het Academiegebouw (toespraakjes, bestudering van oude Turkse handschriften etc.) volledig overstemd werd door de lawaaimakers buiten. De populairste leuze was "Geen fascisme in Turkije!" Een Turkse journalist, aanwezig bij het Academiegebouw, omschreef de demonstranten als "linksextremistische raddraaiers" (waar ze in Turkije wel raad mee weten!). Burgemeester Postma van Leiden, ook present in het Academiegebouw, ergerde zich dusdanig aan de demonstranten dat hij de Leidse smeris de opdracht gaf de groep weg te jagen. Er begon dus wat geduw en getrek, maar omdat iedereen op de grond ging zitten en inhaakte, lukte het de politie niet de mensen weg te krijgen. Wel slaagde de politie erin de demonstranten ratels, olievaten, trommels, stokken en een megafoon te ontnemen. De politie werd hierbij ondersteund door een opvallend groot aantal stillen.

Door al het gedoe was het voor de vertegenwoordiger van COMODO niet mogelijk zijn bescheiden toespraak af te steken. Hieronder volgt voor de liefhebbers alsnog de tekst:

Hier spreekt Comite Mars op de Oranjes Leiden. Comodo is solidair met deze demonstratie van De Fabel van de Illegaal. Het is een schandaal dat President Sezer hier op uitnodiging van Beatrix op officieel staatsbezoek is. Sezer staat dan misschien neutraal boven de politiek in Turkije, maar ook hij is verantwoordelijk voor de verdwijningen en martelingen in Turkije. Politieke gevangenen in Turkije worden als beesten behandeld. De Koerdische mensen in Turkije worden geterroriseerd door de Turkse staat. Sezer is president van een land waar fascisten in de regering zitten. Het aanpappen van het Koninklijk Huis met foute regimes moet maar eens afgelopen zijn. Sowiso moet het maar eens afgelopen zijn met het Koninklijk Huis. Comodo is solidair met de strijd van de linkse politieke gevangenen in Turkije, hun strijd tegen folterpraktijken en isolatiecellen. Ook zijn we solidair met de strijd van de Koerden tegen repressie door de Turkse staat.
Weg met Sezer!
Weg met Beatrix!

Nadat Beatrix en Sezer ongeveer drie kwartier in het Academiegebouw waren geweest, sprongen de geuniformeerde apen van de marechaussee ineens in de houding: de baasjes waren weer in aantocht! Zichtbaar geïrriteerd door het lawaai kwamen Beatrix en Sezer naar buiten, en stapten meteen in hun gerieflijke auto's. De poppenkast bestond uit zo'n twintig motoren van de Marechaussee, gevolgd door een stuk of vijftien limousines incl. chauffeur met allerlei bobo's. Toen was het nog even schrikken voor Beatrix, want een Koerdische demonstrant sprong voor haar wagen, maar gelukkig kon de alerte chauffeur op tijd remmen. De demonstrant werd de enige arrestant van de dag, en Beatrix' auto had geen krasje.

Dit bezoekje van Beatrix en Sezer aan Leiden is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Beatrix, en de andere pipo's van het Oranjehuis, moeten er maar aan gewend raken dat er protest is als ze met foute types door het land trekken.