Parool, 3 november 2001.

 

Tegengas bij oranjehuwelijk

 

(Van een verslaggeefster)

AMSTERDAM - Het moet de kritische noot worden bij het sprookjeshuwelijk. Om maar te laten zien en te laten horen 'dat niet iedereen onder de indruk is van het publieke optreden van het koningshuis en het charme-offensief van Máxima en Willem-Alexander'. En om te voorkomen dat in het aanzwellende feestgedruis belangrijke vragen rondom de monarchie van tafel verdwijnen.

En dus bundelen republikeinen, anarchisten én monarchisten sinds kort hun krachten in het comité Het Witte Plein, dat als belangrijkste doel heeft een ander geluid te verkondigen tijdens het Oranjehuwelijk. Het wil 2 februari 2002 het Spui omdopen tot Het Witte Plein, waar in alle openheid door voor- en tegenstanders, liefst in het wit gekleed, 'harde noten worden gekraakt'. Zoals over de vraag waarom het koningshuis jaarlijks belastingvrij miljoenen ontvangt van de staat, terwijl het een eigen vermogen heeft van miljarden. En waarom de Oranjes al decennia lang banden onderhouden met regeringsleiders met een slechte reputatie op het gebied van mensenrechten, zoals Argentinië.

Het comité, dat zich alleen richt op de huwelijksdag, heeft de steun van De Vrije Zone, de Bijstandsbond, het Nieuw Republikeins Genootschap, Amsterdam Anders/De Groenen, de Stichting Dwaze Kroning, en de Jonge Socialisten in de PvdA, maar overstijgt elke politieke kleur, zegt woordvoerder Eelke Heemskerk.

De politiek-culturele manifestatie is intussen aangemeld op het stadhuis en Heemskerk heeft er nog geen verbod op gehoord. De actie kan inmiddels ondersteund worden viawww.hetwitteplein.nl.

Copyright: Het Parool