Woensdag 12 december 2001

Andree van Es

HANNEKE DE WIT

Leeftijd: 48 Waarom: Zij gaat Máxima inburgeren.

Waarom juist zij? Ik denk dat Máxima haar persoonlijke voorkeur heeft uitgesproken en het liefst door Andrée van Es wegwijs wordt gemaakt.

Kennen ze elkaar? Andrée was erbij toen Máxima vorige maand een bezoek bracht aan de organisatie Mama Cash. Het zou mij niet verbazen als daarna de keuze van Máxima op Andrée is gevallen.

Leuk toch? Ja, leuk voor Andrée van Es. Die liep als ex-directeur van De Balie een beetje met haar ziel onder haar arm.

Ik heb toch bedenkingen. Andrée van Es was toch vooraanstaand lid van de PSP, de Pacifistisch Socialistische Partij? In de jaren zeventig en tachtig, ja. Is daar iets mis mee?

De PSP was, heinner ik me, fel tegenstander van de monarchie. Inderdaad. Als Tweede-Kamerlid van de PSP, en later van GroenLinks, was Andrée altijd demonstratief afwezig wanneer koningin Beatrix de troonrede voorlas.

Beatrix zal niet ingenomen zijn met de keuze voor Andrée. Het antwoord laat zich raden.

Vreemd: een anti-monarchist helpt de toekomstige koningin in te burgeren. Inburgeren. Eigenlijk een mooi woord, waar het gaat om iemand die juist allesbehalve een gewone burger wordt.

Klopt, maar dwaal niet steeds van het onderwerp af. Oké. Nou, wie in zijn jonge jaren een anti-monarchist was, hoeft dat toch niet tot op hoge leeftijd te blijven? Politiek links schuift bij het klimmen der jaren vaak op naar politiek rechts.

Is voor of tegen de monarchie zijn dan geen principiële zaak? Tja, als je het mij vraagt...

Beetje een draaikont dus? Och, dat is ze wel eens genoemd tijdens haar politieke leven.

Toen ook al? Ja. Ze vindt trouwens zelf dat je je niet op je twintigste moet vastpinnen op ideeën die je vervolgens je leven lang trouw moet blijven.

Zou jij ingeburgerd willen worden door Andrée van Es? Ik ben al ingeburgerd. En tegen de monarchie.

Copyright: Het Parool