Binnenland, maandag 10 december 2001

 

Andree van Es burgert Maxima in

(Van een verslaggever)

AMSTERDAM - Andrée van Es, oud-directeur van De Balie, begeleidt Máxima bij haar inburgering in Nederland. Van Es was vorig maand aanwezig bij een bezoek dat Máxima aflegde aan Mama Cash. Deze organisatie geeft financiële ondersteuning aan projecten in de Derde Wereld en in Nederland die de positie en emancipatie van vrouwen verbeteren.

Volgens Marlise Mensink van Mama Cash had 'de inburgeringscommissie' die de kennismaking van Máxima met Nederland voorbereidt, de organisatie gevraagd Máxima te ontvangen. Het bezoek werd, net als andere onderdelen van de kennismaking, buiten de publiciteit gehouden.

Dat uitgerekend Andrée van Es Máxima bij maatschappelijke organisaties introduceert, is opmerkelijk. Van Es was in het verleden fractievoorzitter bij de PSP, de Pacifistisch-Socialistisch Partij die in de Tweede Kamer altijd afschaffing van de monarchie propageerde. De partijleden weigerden daarom altijd aanwezig te zijn bij de troonrede. Van Es leidde in september met burgemeester Job Cohen een gesprek dat dertig jongeren hadden met Máxima en Willem-Alexander in de Passagiers Terminal Amsterdam.

Vrijdag bezocht Máxima met haar moeder Carmen de Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar een tentoonstelling over vroegere koninklijke huwelijken te zien is. Moeder Zorreguieta stelde zich op de hoogte van de plaats waar op 2 februari volgend jaar het kerkelijk huwelijk van haar dochter met Willem-Alexander wordt gesloten.

Een deel van de koninklijke familie blijkt vorige week in Belgie kennis te hebben gemaakt met de familie Zorreguieta. Dat gebeurde tijdens een avond die door oud-minister Onno Ruding van Financiën en zijn vrouw was georganiseerd. Het echtpaar Ruding gaf een diner op Château La Hulpe in Ter Hulpen bij Brussel.

Tijdens de avond zouden de ouders van Máxima en haar broers en zusters aanwezig zijn geweest, en van Nederlandse zijde prins Constantijn en zijn vrouw Laurentien, met prins Johan Friso en enkele neven van Willem-Alexander. Ook de Belgische prins Filip en prinses Mathilde van België waren aanwezig, evenals koningin Beatrix en prins Claus.

Onder de genodigden zouden zich geen leden van het Nederlandse kabinet hebben bevonden.

Copyright: Het Parool