Parool, 16 oktober 2001.

 

VVD: heel weekend feesten bij huwelijk

MARCEL WIEGMAN

AMSTERDAM - Er zijn van die onderwerpen waarbij een VVD-hart echt harder gaat kloppen: het Koninklijk Huwelijk op 2 februari tussen Willem-Alexander en zijn Máxima, bijvoorbeeld. In mei schreef de partij er al een nota over, die vol staat met feestgedruis. Nu echter wil de VVD nog een stapje verder gaan: het feest moet niet één dag duren, maar een volledig weekend.

En een programma is er ook al. Zo moet er van de VVD een Oranjefeest komen in de Jordaan, georganiseerd door het comité Jordaanfestival en het comité dat buurtfeesten organiseert op de Nieuwmarkt. En in het Olympisch Stadion komt wat de partij betreft een voetbalwedstrijd tussen oud- en nieuw-Oranje.

De zondag moet een echte familiedag worden, vinden de liberalen, met gratis toegang tot musea en Artis. Op het Museumplein verschijnen koek- en zopiekraampjes, aldus de plannen. Het stadhuis en de ambtswoning van burgemeester Job Cohen zijn ook al open voor publiek.

En het gaat verder: in de RAI vindt op een groot scherm een live-uitzending plaats van alle festiviteiten, teneinde 'de representanten van onze honderdvijftig nationaliteiten' ook een prettige dag te bezorgen. Oranje, weet de VVD, is immers het bindmiddel bij uitstek.

Dan zijn er nog de werkgevers. Van hen wordt verwacht dat zij een 'symbolisch kadootje' geven aan 'onze 20.000 ambtenaren'. Een penning, bijvoorbeeld, of Koninklijke Bonbons. Tot slot kan het weekend worden aangegrepen voor het planten van een Oranjeboom en het omdopen van een plein of park tot Willem-Alexander-Máximaplein of -park.

De voortvarende vreugde van de VVD komt niet helemaal uit de lucht vallen. Onmiddellijk na de bekendmaking dat Het Huwelijk in Amsterdam plaats zou vinden, liet raadslid Ferry Houterman al weten er eens flink tegenaan te willen.

''We moeten niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten,'' zei hij toen. ''Het moet ouderwets gezellig worden voor alle Amsterdammers met versierde toegangswegen en Oranjeconcerten in alle delen van de stad.''

De gemeente trekt ondertussen haar eigen plan. Voor 6,1 miljoen gulden mogen de kroonprins en zijn vrouw met de Gouden Koets een rijtoer maken van de Nieuwe Kerk naar het Paleis op de Dam, met omweg. De bevolking kan zich ondertussen laven aan een 'door kunstenaars versierde' stad of zich - indien geselecteerd - begeven naar een feestje in de Arena. En dat is dan wel zo'n beetje dat.

Voor de VVD is het duidelijk niet genoeg. Meer plannen volgen, belooft de partij.

Copyright: Het Parool